Monday, February 27, 2017

နန္းလံုးႀကိဳင္ပင္

ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္ နန္းလံုးႀကိဳင္ပင္
by ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ားOctober 7, 2013 at 5:30am

Item Name --------- Cassia Flower (နန္းလံုးႀကိဳင္)
Category ------------ Raw Material
Botany Term -------- Acacia farnesiana Willd
Species Family ----- Mimosaceae

ျမန္မာ ႏိုင္ငံ အႏွံ႔အျပား တြင္ ေပါက္ေရာက္သည္။ သဘာ၀ အေလ်ာက ္အေလ့က် ေပါက္ေရာက္သည္။

♥ အပင္

အပင္ငယ္ မ်ိဳးျဖစ္သည္။ အျမင့္ ၁၀-၁၂ ေပ ခန္႔ထိျမင့္ သည္။ အကိုင္းအ ခက္မ်ားၿပီး ဆူးရွိသည္။ အကိုင္းအခက္ ္မ်ားၿပီး ဆူးရွိသည္။ အကိုင္း အခက္ ္မ်ား ဆစ္ခ်ိဳး ထြက္ သည္။ ပင္စည္ ေပၚ တြင္ အၫိုႏုေရာင္ အစက္ကေလး မ်ား ပါရွိသည္။ အေခါက္မွ အေစးထြက္ သည္။ အေခါက္ စိမ္းၫိုေရာင္ ရွိသည္။

♥ အရြက္

ႏွစ္ခါ ငွက္ေမြး ရြက္ေပါင္း ျဖစ္ကာ ရြက္ဆိုင္ထြက္ သည္။ ရြက္ျမြာ မ်ားသည္ ္ေသးငယ္ သည္။ ရွည္ေမ်ာေမ်ာ ပံုသ႑ာန္ ရွိၿပီး မ်က္ႏွာခ်င္း ဆိုင္ ထြက္သည္။ ရြက္ျပား ႏူးညံ့သည္။ အနားညီ သည္။  

♥ အပြင့္

အ၀ါေရာင္ ရွိ၍ ေသးငယ္ၿပီး ပန္းခိုင္ထိပ္ တြင္ ္ေဘာလံုး သ႑ာန္စု ၿပံဳ၍ထြက္ သည္။ အနံ႔ေမႊး သည္။ တေပါင္းလ ၀ါေခါင္လ အတြင္း ပြင့္ သည္။

♥ အသီး

အသီး ေေတာင့္ ျဖစ္၍ ႏွစ္ဖက္ ခၽြန္ၿပီး ေျပာင္ေခ်ာသည္။ အၫိုရင့္ ေရာင္ရွိသည္။ အခန္း ၄-၅ ခန္း ပါသည္။ တစ္ခန္းလွ်င္ အေစ့ တစ္ေစ့စီ ပါရွိ၏ ။ အေစ ့အနည္းငယ္ ္ျပား၍အၫို ေရာင္ရွိသည္။ နယုန္-၀ါဆို တြင္ သီးသည္။

► အသံုးဝင္ပံု

အေခါက္ ၊ အရြက္။

♥ အာနိသင္။

ျမန္မာ ေဆးက်မ္းမ်ား အလိုအရ အေခါက္သည္ ခါး၏ ၊ ပူ၏ ၊ စပ္၏ ၊ အဆိပ္ကို ပယ္တတ္၏ ။ ေသြးေဖာက္ျပန္ျခင္း ၊ ယားယံျခင္း ႏွင့္ အနာေပါက္ ေရာဂါတို႔၌ အက်ိဳးျပဳ၏ ။အေစးသည္ ခ်ိဳ၏ ။ ခြန္အားကို ျဖစ္ေစ၏ ။ ကာမကို အားေပး၏ ။

 ► အေခါက္အသံုးျပဳပံု

၁ ။ အေခါက္ကို ထက္၀က္ခန္း ေအာင္ျပဳတ္၍ ဖန္ရည္ အျဖစ္ ္ပလုတ္ က်င္းျခင္း၊ ငံုျခင္းျပဳ လုပ္ပါက သြားနာက်င္ ျခင္း ၊ သြားဖံုးမ်ား ေရာင္ျခင္း ၊ သြားဖံုးမ်ားမွ ျပည္ယိုျခင္း ႏွင့္ ေသြးမ်ား ယိုစီးျခင္း မ်ားေပ်ာက္သည္။
၂ ။ အေခါက္ကို ျပဳတ္၍ အနည္းငယ္ မွ်ေသာက္ပါက အလြန္အမင္း သြားေသာ ၀မ္းေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။  

► အရြက္အသံုးျပဳပံု

၁ ။ အရြက္ကို ႀကိတ္၍ ဆီးကင္းခန္႔ လံုးၿပီး နံနက္ည တစ္လံုးစီ ေသာက္က ေညာင္းက် ေရာဂါ ေပ်ာက္ေစသည္။

ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ား
photo by google search
♥ မည္သူမဆိုလြတ္လပ္စြာကူးယူေဖၚျပႏိုင္ပါသည္။ ♥
♥ က်န္းမာေရးဗဟုသုတတိုးပြါးေစရန္ Like,share, ,Credit ေပးျခင္းျဖင့္လည္းကူညီႏိုင္ပါသည္။ ♥
ျမန္မာေဆးဖက္ဝင္ အပင္မ်ား at 16:03

No comments:

Post a Comment